Zorg afstemmen op beleving van ziekte, levenseinde en sterven van moslims
Elke culturele & religieuze traditie kent specifieke gebruiken en rituelen in de omgang met lijden, ziekte en sterven. Voor zorgprofessionals is het een uitdaging om zorg af te stemmen op de beleving en gewoonten van islamitische zorgvragers en hun familie én toch nog goede zorg te geven. Vaak zijn er spanningsvelden.
Sessies
Programma
Hoe, wat en waarom zijn de kernvragen van deze vormingsdag. Ons doel is om inzichten uit de islam te vertolken naar praktische handvatten voor zorgprofessionals: Hoe omgaan met belang van geïnformeerde toestemming? Wat als familie de ziekenhuistolk weigert? Wat zijn mogelijkheden voor pijnstilling en sedatie? Hoe ga je om met bezoekregeling wanneer er een familielid in het ziekenhuis ligt?
Tijdens de voormiddag schetst David Delameillieure een aantal inzichten omtrent islamitische opvattingen over ziekte, lijden en sterven. David is hiermee vertrouwd zowel vanuit zijn onderzoek aan de KU Leuven als in de dagelijkse ziekenhuispraktijk.
Khira El Ayachi gaat met jullie tijdens de workshops in de namiddag in gesprek over praktische impact daarvan op werkvloer van een algemeen ziekenhuis. Kyra is moslima en werkt als intercultureel bemiddelaar. Zij kan vanuit haar jarenlange ervaring handvatten geven voor zorg om maat.
Vanuit dit helder kader krijg je meer houvast in de omgang met islamitische zorgvragers en hun familie . Ongetwijfeld keer je huiswaarts met tal van inzichten en tips om je zorg goed te kunnen afstemmen op deze zorgvragers.
Begeleiding door:
- David Delameillieure, theoloog en zorgpastor bij de dienst zingeving en spiritualiteit in AZ Groeninge Kortrijk.
- Khira El Ayachi, interculturele bemiddelaar, Berbers-Maghrebijns in AZ Sint-Maarten Mechelen.
- Ria Fransen, ethica, coördinator opleiding Referentiepersoon Ethiek en Lerend Netwerk Ethiek in Zorg, VC HIVSET.