Alle tools

Beschermjassen, transculturele hulp aan families

Via het model 'Beschermjassen' geeft dit boek de lezer inzicht in de manier waarop zijn persoonlijke achtergrond invloed uitoefent op de omgang met mensen uit een andere cultuur of context.

Publicatie

Wat?

Beschermjassen, transculturele hulp aan families biedt een nieuw perspectief op de hulpverleningspraktijk en geeft antwoord op vragen als:

  • Wat heeft een hulpverlener nodig om intercultureel competent te zijn?
  • Welke invloed heeft zijn persoonlijke achtergrond op zijn omgang met en oordeel over mensen uit een andere cultuur of context?
  • Hoe kan een werkelijk toegankelijke en goed werkende hulpverlening aan migranten en vluchtelingen, maar ook aan Nederlanders gerealiseerd worden?
  • Wat is de rol van het intergenerationele familiedenken en wat is de invloed van de gevolgen van migratie daarop?

De benadering sluit naadloos aan bij de multidisciplinaire en integrale aanpak die steeds meer gevraagd wordt van hulpverleners.

Het boek bevat aansprekende verhalen van mensen die zichzelf ontmoeten in de dialoog met de 'vreemde ander'. Hulpverleners vertellen op een openhartige manier over hun persoonlijke ervaringen. Deze vaak intieme familieverhalen komen heel dicht bij de lezer, die automatisch gaat nadenken over hoe de lijnen lopen in zijn eigen familie. Het is een eyeopener voor velen dat de kracht van families, vaak onbenut in de hulpverlening, zo eenvoudig in te zetten is.

Het model ‘Beschermjassen’ is effectief in alle sectoren waar sprake is van diversiteit en uitsluiting, waar interculturele communicatie dus van belang is. Niet alleen in de jeugdzorg, maar ook in de mantelzorgondersteuning, het ouderenwerk, het onderwijs en welzijnswerk helpt ‘Beschermjassen’ mensen in hun kracht te zetten. Een aanrader voor iedereen die behoefte heeft aan een nieuw perspectief op persoonlijke relaties, op hulpverlening of op samenleven in een multiculturele maatschappij.

Wanneer?

2007    

Door wie?

Kitlyn Tujin A Djie is therapeute en geeft lezingen, workshops, trainingen, intervisie en faciliteert Beschermjassenhuizen in allerlei contexten.

Irene Zwaan is ontwikkelingssocioloog en was werkzaam als ontwikkelingswerker in Afrika en als adviseur emancipatie in Nederland. Tegenwoordig publiceert ze over diversiteitsvraagstukken en maatschappelijke ontwikkeling. Recent verscheen van haar De afwezige vader bestaat niet (2013).