Cultuursensitieve ouderenzorg

De toegenomen diversiteit van de samenleving weerspiegelt zich steeds meer in de ouderenpopulatie. De Vlaamse ouderenvoorzieningen staan dan ook voor de uitdaging om hun aanbod beter af stemmen op de behoeften van deze diverse doelgroep.

De toegenomen diversiteit van de samenleving weerspiegelt zich steeds meer in de ouderenpopulatie: arbeidsmigranten van de eerste generatie hebben de pensioenleeftijd bereikt en via recentere migratie en gezinshereniging komen mensen ook op latere leeftijd naar hier. Vandaag is 6% van de 65-plussers in Vlaanderen en 30% in Brussel van buitenlandse herkomst. Dit gaat gepaard met een verscheidenheid in culturele achtergronden, taal, geloofsovertuiging, opleiding, levenservaring, voorkeuren, inkomen, gezondheid, vaardigheden, sociale statuten…

De Vlaamse ouderenvoorzieningen staan voor de uitdaging om hun aanbod beter af stemmen op de behoeften van deze diverse doelgroep. Vijftien jaar na het pionierswerk van David Talloen ‘Zorg voor allochtone ouderen’ (2007) blijft de vaststelling dat de ouderenvoorzieningen nog te weinig ouderen van een andere etnisch-culturele origine bereiken. De oorzaken zijn meervoudig en complex: er zijn andere prioriteiten, hardnekkige uitsluitingsmechanismen, gebrek aan kennis, verkeerde verwachtingen en percepties, heersende mythes, de afwezige stem van deze ‘stille generatie’ in het debat,…

Onderstaande publicaties, video’s en instrumenten bieden inzichten, leidraden en inspiratie betreffende ouderen met een migratieachtergrond in relatie tot de zorg. Laat deze bronnen een aanzet zijn om de drempels tot meer cultuursensitieve zorg in praktijk en beleid te overbruggen.

(Met dank aan het Kenniscentrum WWZ).