5 aanbevelingen in de strijd tegen racisme
Zorgverleners reageren heel verschillend op situaties van racisme en organisaties weten er amper mee om te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Kenniscentrum Inclusief Samenleven.
Maar hoe pak je racisme in de zorg dan wel aan? Ga aan de slag met deze 5 aanbevelingen!
1. Bespreek en agendeer vooroordelen en discriminatie
De basis voor dit gesprek is het creëren van een veilige sfeer. Hoe doe je dat? Zorg dat hulpverleners zich welkom voelen om te participeren, kunnen reflecteren over zichzelf en nieuwsgierig zijn. Door dit gesprek aan te gaan, benut je de aanwezige ervaring en expertise om een sociale norm te vestigen die vooroordelen en discriminatie niet normaliseert.
Tip: gebruik een vlaggensysteem om het gedrag van cliënten te duiden: van oranje (lichtelijk over de grens), rood (over de grens) tot zwart (zwaar over de grens, politie/ justitie inschakelen). Ook Grenswijs licht dit toe.
2. Stimuleer het melden
Neem alle meldingen serieus en communiceer aan betrokkenen wat ermee gebeurt. Zorg voor een systeem waarmee dit zo eenvoudig mogelijk gebeurt en een correcte registratie garandeert.
Tip: Icoba zet je op weg om een meld- en registratiesysteem te maken. Bekijk hun stappenplan.
3. Ontwikkel heldere protocollen
Ontwikkel deze protocollen met een werkgroep waarin alle lagen van de organisaties vertegenwoordigd zijn. Zorg ervoor dat het protocol bekend is bij alle medewerkers. Voeg het protocol ook toe aan de inwerkingsprocedure van nieuwe medewerkers.
Tip: vind inspiratie bij Icoba over hoe je zo'n werkgroep aanpakt.
4. Zorg voor training voor het personeel
Bied leidinggevenden en vertrouwenspersonen trainingen aan waarin zij leren om signalen van discriminatie te herkennen, personeel goed te ondersteunen en een veilige werksfeer te bevorderen. Geef hulpverleners training over discriminatie op de werkvloer, zowel tussen collega’s onderling, in het cliëntcontact en bij cliënten onderling.
Tip: vind trainingen in het overzicht op Trefpunt Odi.
5. Bevorder diversiteit en inclusie in de organisatie
Het bevorderen van inclusie en diversiteit bij leidinggevenden en vertrouwenspersonen kan bevorderend werken in het signaleren en aanpakken van discriminatie en vooroordelen. Een divers samengesteld team is dan weer alerter op verschillen en de impact van migratie op het leven van zowel collega’s als cliënten.
Tip: bekijk deze inspiratiebox over diversiteit en inclusie.